Huisvesting DUO en Belastingdienst Groningen

Een duurzaam en innovatief kantoor. Een icoon voor de stad Groningen. Dat is wat de opdrachtgever gebruikers en gemeente voor ogen hadden. En dat is wat Strukton met consortium DUO² heeft gerealiseerd. In maart 2011 is deze nieuwe gezamenlijke huisvesting van de Dienst Uitvoering Onderwijs en Belastingdienst in Groningen in gebruik genomen. Aansluitend is begonnen met de tweede fase van het project.

Opdrachtgever:
DUO en Belastingdienst
Locatie:
Groningen
Landen:
Nederland
Markten:
Techniek en gebouwen
Specialismen:
Pps
DUO werknemers in tuin_Pro
Receptie_DUO
DUO overzicht_Pro
DUO torens en tuin_Pro
Werkplekken_DUO
DUO vergaderzaal paviljoen_Pro
DUO paviljoen en tuin_Pro
DUO fietskelder_Pro
DUO parkeergarage auto_Pro

Algemeen

Dit project is een van de eerste grote pps-nieuwbouwprojecten van de Rijksgebouwendienst. Het omvat de gezamenlijke huisvesting van de Dienst Uitvoering Onderwijs (voorheen IB-Groep) en de Belastingdienst op de Kempkensberg in Groningen. Het gebouw zal plaats bieden aan ongeveer 2.500 werkplekken en krijgt parkeerfaciliteiten voor 1.500 fietsen en 675 auto’s, die grotendeels in een ondergrondse parkeergarage worden ondergebracht. Daarboven komt een grote openbare stadstuin met waterpartij en een multifunctioneel paviljoen met commerciële functies.

Meerwaarde pps

Strukton is als aandeelhouder en uitvoerende partner in consortium DUO² verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en de financiering van het nieuwe kantoor van de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst (47.000 m²), inclusief het beheer en onderhoud van het gebouw en de facilitaire diensten voor een periode van 20 jaar: een dbfmo-aanpak. Deze publiek-private samenwerking draagt bij aan transparantie in het aanbestedingsproces, beperking van de bouw- en exploitatiekosten en leidt tot innovatie, omdat een integrale aanpak vraagt om nieuwe werkwijzen en oplossingen.

Bijzonderheden

 • In 2013 vier sterren score in de BREEAM-NL In Use van de Dutch Green Building Council. Hiermee is dit pand het eerste bestaande kantoorpand van de rijksoverheid in Nederland met deze certificering.
 • Winnaar PPS Award 2011 van Building Business/IPFA in de categorie Beste Financiële team
 • In 2011 winnaar publieksprijs 'Mooiste gebouw van Groningen' uitgereikt in het kader van de Dag van de Architectuur
 • Winnaar Nationale Bouwprijs 2009 in de categorie ‘Integraal Bouwen en Ontwerpen’

Duurzaam

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol en is daarom integraal in het ontwerp opgenomen. Dit uit zich o.a. in:

 • Gevel, materialisering, afwerking en integratie van installaties zijn afgestemd op een hoge mate van duurzaamheid en een minimale milieubelasting. Het gebouw wordt uitgerust met een bio WKK (warmte-krachtkoppeling). Met een WKK-generator worden elektriciteit en warmte in de buurt van de verbruikers opgewekt. Daarmee worden de verliezen voor transport van warmte vrijwel voorkomen.
 • Door water door de vloerconstructie te leiden (betonkernactivering) wordt het energieverbruik in het gebouw sterk beperkt. Tevens draagt het bij aan een prettig klimaat en daarmee een gezond gebouw. Voor verwarming en koeling wordt gebruik gemaakt van langetermijn-energieopslag in de grond, in combinatie met warmtepompen.
 • Het gebouw is op termijn om te bouwen naar woningen. Er is vroegtijdig nagedacht over onder andere de plaats van liften, installaties en trappen.

Ecologie en omgeving

In het ontwerp is rekening gehouden met de ecologische aansluiting op het naastgelegen Sterrebos. De inrichting en het beheer van het groen zijn dusdanig afgestemd dat, naast een voor mensen aantrekkelijke werkomgeving, ook een ecologische meerwaarde voor de omgeving is gecreëerd.

Certificering

In 2013 ontving het consortium DUO² een BREEAM-NL In Use certificering van vier sterren voor het gebouw en drie sterren voor het beheer ervan.

Status en planning

Het gezamenlijke kantoor voor DUO en de Belastingdienst is in 2011 in gebruik genomen.

 • Eind 2008 is DUO² gestart met de bouw van het nieuwe gezamenlijke kantoor voor de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst.
 • Op 2 februari 2009 heeft burgemeester Wallage de eerste bouwhandeling verricht.
 • De nieuwbouw is op 15 maart 2011 in gebruik genomen.
 • Op 15 juli 2013 is de ondergrondse parkeergarage in gebruik genomen.
 • De aanleg van een stadstuin bovenop de parkeergarage en een paviljoen is in volle gang. Deze laatste fase van het project is naar verwachting in januari 2014 gereed.


 

In alle opzichten duurzaam

xgKvf2G8eYs

Nieuwbouw

n4020TkmhJ0

Exploitatie

QnTv9m_Cwws

Meer informatie