Hogeschool Utrecht

De opdracht voor nieuwbouw en aansluitend 15 jaar onderhoud is door de Hogeschool Utrecht gegund aan het consortium SPARK, dat bestaat uit Strukton Worksphere en BESIX. Duurzaamheid, BREEAM excellent, is het uitgangspunt voor dit nieuwe thuis van zeven instituten van de HU. Zomer 2016 is de realisatie gestart.

Opdrachtgever:
Hogeschool Utrecht
Locatie:
Utrecht Science Park
Landen:
Nederland
Markten:
Techniek en gebouwen
SPARK bouwt Hogeschool Utrecht2 - maart2017
HU 27-10-2017 (1)
HU 27-10-2017 (22)
Hogeschool Utrecht-entranceview-SPARK-web
SPARK bouwt Hogeschool Utrecht6 - maart2016
SPARK bouwt Hogeschool Utrecht9 - maart2017
HU-atrium-midlevel
HU-fietsenstallen

Duurzaam

Duurzaamheid heeft vanaf het begin van het ontwerpproces centraal gestaan bij het ontwerpproces voor de nieuwe huisvesting van de Hogeschool Utrecht.

Dit heeft zich onder andere vertaald in de toepassing van ledverlichting, warmte-koudeopslag en PV-cellen, waardoor het gebouw de basis legt voor energieneutraliteit. Het gekozen installatieconcept draagt niet alleen bij aan duurzaamheidsdoelstellingen; het borgt bovenal een prettig en comfortabel binnenklimaat voor de gebruikers. BREEAM-excellent is hierbij ons uitgangspunt.

9UH395nhu3Q
Volg de bouw: van maart 2016 tot eind 2017. Bekijk de film!

Exploitatie

Ook in de 15 jaar exploitatiefase wordt het onderhoud duurzaam uitgevoerd.

Zo is de inzet van elektrische scooters en auto’s en maximaal hergebruik van vrijgekomen materialen voorzien. Met de inzet van het Strukton PULSE, het platform voor hoger comfort, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot, ondersteunt Strukton Worksphere het correctief en preventief onderhoud en optimaliseren wij continu de duurzaamheidsdoelstellingen.

Duurzaam in ontwerp én in gebruik

Binnen de nieuwbouw voor de Hogeschool Utrecht zijn veel zaken duurzaam. Zo komen er energiezuinige liften en roltrappen, hebben studie- en werkplekken zoveel mogelijk daglicht door het grote artrium en kan in iedere ruimte de temperatuur worden geregeld. Op de daken worden zonnepanelen geïnstalleerd en groene daktuinen ingericht. Zo bouwen we aan een prettige studie- en werkomgeving voor studenten en docenten. 

SPARK bouwt

Het consortium SPARK, een combinatie van BESIX en Strukton Worksphere, heeft de opdracht voor nieuwbouw en aansluitend 15 jaar onderhoud gegund gekregen.

Dit efficiënte, flexibele en duurzame gebouw van ruim 22.000 m2 is ontworpen door het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen. Deze nieuwbouw biedt zeven instituten van de Hogeschool Utrecht een herkenbaar ‘thuis’; het atrium, de instituutspleinen en het café bieden alle ruimte om mensen samen te brengen en te verbinden. De studiefaciliteiten behelsen onder meer twee grote auditoriums voor ruim 200 studenten, twee  kleinere auditoriums, een tv- en radiostudio’s, klaslokalen en een fietsenstalling met 1200 plaatsen.

collage HU 2017-03-24Nieuwbouw Hogeschool Utrecht: de vloer van de 4e verdieping wordt gestort (foto's HU)

1250ste Bouwplaats

Bewuste Bouwers

De nieuwbouw voor de HU is de 1250ste bouwplaats van Bewuste Bouwers. Omgevingsmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen, veiligheid en duurzaamheid. Dat zijn thema’s die, naast de innovaties in techniek, een belangrijke rol innemen bij bouw- en infraprojecten. Een bouwplaats is niet langer een wereld op zichzelf, maar juist onderdeel van de samenleving. Een Bewuste Bouwer onderscheidt zich met zijn bouwplaats op dit maatschappelijke vlak. SPARK onderschrijft deze uitgangspunten en bouwt voor de Hogeschool Utrecht bewust.  

Bouw bewust