Duurzaam doen

Strukton denkt vanuit levensduur voor projecten, mens en natuur en werkt daarom bij de realisatie van projecten voortdurend aan verbetering van de veiligheid, vermindering van de milieubelasting en inpassing in de omgeving. Denken in levensduur leidt daarbij tot product-, procesinnovatie en nieuwe businesscases. Wie duurzaam denkt, moet duurzaam doen.

In ons project in Beverwijk bijvoorbeeld hebben we vele duurzame initiatieven toegepast. De uitgebreide toelichting vind je hier. Andere voorbeelden van duurzaam doen zijn:

Miscanthusbeton

Bank artist impression

Het initiatief theGROUNDS wil luchthaven Schiphol op een ondernemende manier verduurzamen door samen met andere partijen projecten te initiëren, faciliteren en realiseren. Strukton Worksphere is member van theGROUNDS. Ondernemers, overheden, onderwijs en onderzoek bundelen in initiatieven van theGROUNDS hun innovatiekracht. Een voorbeeld? Wat kan het door Strukton ontwikkelde miscanthusbeton betekenen voor de circulaire economie. Een eerste toepassing is straatmeubilair

Duurzaam asfalt

OPA-8

OPA-8 is waterdoorlatend asfalt dat vier jaar langer meegaat dan ZOAB. Deze langere levensduur scheelt kosten, afval en overlast voor de weggebruiker. Daarnaast zijn de geluidseigenschappen van OPA-8 vergelijkbaar met die van fluisterasfalt. Bovendien is OPA-8 sneller en makkelijker te verwerken. Samen met Rijkswaterstaat en collega-bouwbedrijven werkt Strukton aan de optimalisatie van OPA-8. Inmiddels is al meer dan 1 miljoen m2 aangebracht bij ons project A15 Maasvlakte-Vaanplein.

Duurzaam gebouw

DUO torens en tuin_Pro

Het meest duurzame overheidsgebouw van Nederland staat in de stad Groningen. De huisvesting van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en de Belastingdienst in Groningen is door de Dutch Green Building Council bekroond met een BREEAM-NL certificaat en heeft een BREEAM-In Use Score van vier sterren. Het gebouw is hiermee het eerste kantoorpand van de rijksoverheid in Nederland met deze certificering.

Hergebruik remenergie

Tram

Strukton heeft een concept ontwikkeld dat bewegingsenergie in voertuigen (treinen, trams, metro) behoudt en hergebruikt. Remenergie wordt opgeslagen in de accu in het voertuig. Deze energie kan vervolgens worden gebruikt voor het wegrijden van het voertuig om de piekbelasting te verminderen, het rijden van bepaalde afstanden zonder bovenleiding (tot 8 kilometer) en het voeden van boordnetten. Door de bewegingsenergie in het voertuig zelf op te slaan, gaat er geen energie verloren.

Groen beton

Medewerkster met betonblok

Oud spoorballast wordt afgevoerd naar Grind- en Ballastrecycling Nederland, onderdeel van Strukton. Daar wordt het ballastmateriaal gewassen en gezeefd en  vervolgens hergebruikt worden als grind voor in nieuw beton. Strukton maakt met dit nieuwe beton diverse betonproducten.

Reeflexfalt

Reeflexfalt carousel (1)

Reeflexasfalt is een asfaltproduct met een hoge lichtreflectie waardoor asfalt in het donker zichtbaarder is. Het vermindert de benodigde straatverlichting tot wel 25%. Daarnaast neemt Reeflexfalt minder warmte op, waardoor het asfalt minder snel beschadigt bij extreem warm weer. Reeflexfalt kan ook geleverd worden met geluidsreducerende eigenschappen.

Sanderink Technology Centre

Gerard Sanderink, eigenaar van diverse bedrijven waaronder Strukton, wil bedrijven stimuleren om in Twente een faciliteit op te richten voor toegepaste research. Deze faciliteit moet R&D-kennis, die aanzienlijk is maar versnipperd in Nederland en Twente aanwezig is, waar mogelijk bundelen. Zo moeten totaaloplossingen en eindproducten ontstaan. Het resultaat van de research zal ten behoeve van het algemeen nut worden aangewend. Klik hier voor meer informatie.