Nieuws

Spoedeisende hulp HMC Westeinde uitgebreid met hightech neuro-angio kamer

31 mei 2018

Sinds januari 2018 heeft Strukton Worksphere hard gewerkt aan het realiseren van een neuro-angio kamer voor de spoedeisende hulp van Haaglanden Medisch Centrum. Het is de eerste ruimte met deze technologie in Nederland: een echte primeur!

HMC Neuro Angio kamer SWS 

Deze state-of-the-art Azurion neuro-angio kamer van Philips is voorzien van een biplane, een dubbel röntgen statief waarmee tegelijkertijd van verschillende kanten de bloedvaten in beeld gebracht worden. Dit maakt het mogelijk om patiënten met een acute beroerte snel vasculair te diagnosticeren waardoor de prognose na de behandeling sterk verbetert. Het is de eerste ruimte met deze technologie in Nederland: een echte primeur!

Technisch hoogstandje

Voor Strukton Worksphere betekende dit project een technisch hoogstandje waarbij in korte tijd zowel de bouwkundige als de installatietechnische aanpassingen moesten worden gerealiseerd. Uiteraard in nauwe samenwerking met de andere betrokkenen specialisten, zoals Philips voor de medische apparatuur.

Naast de technische vereisten die gelden voor de appratuur uit de neuro- angio kamer, is de ruimte zelf bouwkundig en technisch ook het neusje van de zalm. Alle wanden zijn voorzien van 2 mm lood om straling in de ruimte te houden. Zelfs de toegangsdeuren zijn van lood voorzien wat een enorme toename van gewicht tot gevolg heeft, die ondervangen is door de bouwkundige constructie. Als operatiekamer moet de kamer tevens luchtdicht zijn en is de drukhiërarchie geborgd met de naastliggende ruimte(n) conform de VCCN richtlijn 10. Een scala aan functionaliteiten is voor het medisch personeel bedienbaar via een touchscreen paneel. Denk hierbij aan licht, temperatuur, kleur van de verlichting en controle van alle randapparatuur.

Neuro-angio ruimte redt levens

De werkzaamheden voor de neuro-angio kamer namen vier maanden in beslag. Waarna het medisch team in mei succesvol aan de slag kon met de nieuwe techniek. Resultaat van het project is een hypermoderne omgeving waar patiënten met ernstig letsel doeltreffend kunnen worden geholpen met de allernieuwste technieken. Een project waaraan we met trots hebben bijgedragen.

Op een Spoedeisende Hulp waar jaarlijks ruim 50.000 patiënten komen, gaat de neuro-angio ruimte levens redden. De neuro-angio kamer zette op donderdag 31 mei de deuren open voor de media om een kijkje achter de schermen te nemen.

HMC 30-04-2018 (2)