Nieuws

Strukton tekent voor keurmerk Beton Bewust

22 januari 2016

Tijdens het nieuwjaarsevenement van MVO Nederland op donderdag 21 januari heeft Strukton ervoor getekend om bij voorkeur groen beton toe te passen en betonleveranciers in een vroeg stadium in projecten te betrekken. Betonleveranciers met het keurmerk Beton Bewust leveren groen beton. Frank Bekooij, directeur van Strukton Civiel, zette namens Strukton zijn handtekening. Andere bedrijven die tijdens de bijeenkomst tekenden, zijn VolkerWessels, BAM, DuraVermeer, Mobilis, Heijmans en TBI.

nieuws duurzaam 

“De stap van deze bedrijven geeft een enorme impuls aan het keurmerk Beton Bewust. Wij zijn blij dat marktpartijen hier hun verantwoordelijkheid nemen”, aldus directeur Willem Lageweg van MVO Nederland. “Dit is een belangrijke stap in het mainstream maken van duurzaam beton.” Hierbij gaat het niet alleen om CO2-reductie, maar in de breedte de productie en toepassing van beton verbeteren en verduurzamen.

Frank Bekooij, directeur Strukton Civiel: “Strukton wil graag samen met zijn leveranciers vorm geven aan groen beton. Wij vinden het belangrijk om hiervoor de samenwerking te zoeken met partijen in de markt, zodat een vliegwiel ontstaat voor verbetering en verduurzaming van de productie en toepassing van beton. Zo denken wij samen in duurzaamheid.”

De partijen gaan minimaal twee keer per jaar aan tafel om de voortgang te bespreken en te bepalen hoe de openbare rapportages gedaan worden.

“Deze bedrijven geven bij aanbestedingen en beoordeling van aanbiedingen voorrang aan ketenpartners die de hoge duurzame ambities delen”, vertelt VOBN-directeur Ron Peters over de ondertekening. “Een van de afspraken binnen dit document is de verplichtstelling voor betonleveranciers om duidelijkheid te geven over de hoeveelheid secundaire grondstoffen en berekende hoeveelheid CO2 per geleverde hoeveelheid beton.” Het beperkt zich niet alleen tot de aannemers, maar de gehele keten wordt betrokken. De wens voor de toekomst is om het aantal keurmerkhouders uit te breiden en verdergaand te harmoniseren met het internationale keurmerk CSC.