Nieuws

Spannend weekend voor station Alkmaar

28 januari 2015

Op zaterdag 31 januari en zondag 1 februari a.s. zetten we een grote stap in de stationsvernieuwing van Alkmaar. De staalconstructie voor de nieuwe traverse met perronopgangen wordt over de sporen op zijn plek gehesen met behulp van twee hoge kranen. Ook de roltrappen en de liftschachten worden dit weekend op hun plek gezet. Het 'inhijs-moment' kan zaterdagochtend van dichtbij worden gevolgd.

Entrance bicycle parking by night_Alkmaar Station_VenhoevenCS 

Stationsvernieuwing Alkmaar

Station Alkmaar krijgt een volledig nieuwe uitstraling. Een brede, lichte traverse verbindt straks de centrum- en de Bergerhofzijde van de stad. Roltrappen en liften maken het station toegankelijk en er komt een grote nieuwe fietsenstalling. NS stemt het winkel- en voorzieningenaanbod op het station nog beter af op de behoefte van de reizigers. De architect, VenhoevenCS architecture+urbanism, maakt gebruik van hout, glas en metaal waardoor het geheel een natuurlijke uitstraling krijgt met veel licht. Eind 2015 is het station helemaal klaar. De reizigerstunnel kan dan worden afgesloten.

Spektakel van dichtbij te bewonderen

De traverse, het icoon van het nieuwe station, wordt zaterdag 31 januari in drie delen op zijn plek gehesen. Aannemer Strukton gebruikt daarvoor 2 hoge kranen aan weerszijden van het station. Tijdens de werkzaamheden wordt één van de kranen uitgeschoven tot een hoogte van ruim 90 meter. Het zwaarste deel van de traverse weegt 116 ton en is 30 meter lang. Het inhijsen kan van 09.30 uur tot 11.00 uur van dichtbij worden gevolgd door belangstellenden. Er zijn speciale 'kijkzones' ingericht.

View from platform_web