Nieuws

Ruwbouw 22 kunstwerken De Groene Loper in Maastricht afgerond

02 december 2015

De ruwbouw van viaduct Noorderpoort-Zuid in het noorden van Maastricht is klaar. Daarmee is de ruwbouwfase van de 22 kunstwerken voor het project De Groene Loper afgerond.

2015 gestapelde tunnel 600x375 


Het bekendste kunstwerk van A2 Maastricht is de eerste dubbellaagse tunnel in Nederland, de Koning Willem-Alexandertunnel. Minder bekend zijn 21 andere kunstwerken, waaronder bruggen, ecoducten en fly-overs. Ze zijn onderdeel van 'de Groene Loper' dat sinds 2010 voor A2 Maastricht in uitvoering is. Dat plan zorgt straks niet enkel voor een betere bereikbaarheid en doorstroming van stad en regio, maar ook voor een gezonder leefmilieu in de stad.

Nog niet allemaal in gebruik

De ruwbouwfase is afgerond, maar dat betekent niet dat alle kunstwerken al in gebruik zijn. Een aantal kan pas op het wegennet worden aangesloten als verkeer door de A2-tunnel rijdt. Dat is volgens de huidige planning eind 2016.

21+1

Oorspronkelijk telde het plan 'de Groene Loper' 21 kunstwerken. Op verzoek van de omgeving (Fietsersbond en A2-wijk) en gemeente Maastricht startte bouwcombinatie Avenue2 in 2015 met de aanleg van een nieuwe fietstunnel bij Europaplein. Die maakt het mogelijk om een fietsroute te realiseren die korter is dan in het oorspronkelijke plan.