Nieuws

Vernieuwing 10 km spoor tussen Herfte aansluiting en Mariënberg

04 juli 2014

In negen dagen tijd vernieuwt Strukton Rail vanaf zaterdag 5 juli a.s. tien kilometer spoor tussen Herfte aansluiting en Mariënberg. Naast de spoorstaven, dwarsliggers en de ballast vernieuwt Strukton zes overwegen. Het werk vindt plaats in opdracht van ProRail en is onderdeel van een groter plan, waarin 25 kilometer spoor op het traject Zwolle - Emmen wordt vervangen.

De werkzaamheden zijn nodig om het spoor goed in conditie te houden. Tijdens de vernieuwingswerkzaamheden zal er hinder zijn voor reizigers en omwonenden. Reizigers krijgen te maken met extra reistijd en overwegen worden langer dan normaal tijdelijk afgesloten. Om de hinder voor de reizigers minimaal te houden, vindt de grote vernieuwing plaats in vakantietijd.

Groot materieel

Strukton zet voor de vernieuwing modern materieel in, waaronder de kettinghor en de vernieuwingstrein. De vernieuwingstrein is net op tijd terug uit Zweden, waar hij is ingezet voor de vernieuwing van het spoor tussen Borlänge en Storvak. De vernieuwingstrein vervangt volautomatisch de dwarsliggers en spoorstaven. De kettinghor graaft de oude ballast onder dwarsliggers weg en transporteert deze naar een zeef. In de zeef wordt het bruikbare materiaal eruit gezeefd. De bruikbare ballast wordt teruggebracht in het spoor. Het overige materiaal wordt via het spoor afgevoerd in MFS wagens.

De spoorvernieuwing is onderdeel van een groter plan, waarin vijfentwintig kilometer spoor op het traject Zwolle-Emmen wordt vervangen.

Vernieuwsingstrein in actie tussen Storvak en BorlängeDe vernieuwingstrein tijdens zijn inzet tussen Storvak en Borlänge