Nieuws

Strukton Worksphere renoveert theater en filmzalen Concordia

03 juli 2014

Een van de prachtigste kleine theaters in Nederland, theater Concordia aan de Oude Markt in Enschede, wordt gerenoveerd. Het pand is in eigendom van en wordt onderhouden door het Vastgoedbedrijf van de Gemeente Enschede. Vastgoedbedrijf Enschede gaf Strukton Worksphere de opdracht de upgrading van het monumentale pand te realiseren.

Concordia in Enschede 

Concordia beschikt over een theaterzaal, gebouwd in zogeheten bonbonnièrestijl, en twee filmzalen. Deze worden opgeknapt, krijgen een hoger comfortniveau en de gebouwgebonden installaties worden toekomstbestendig gemaakt. Het publiek zal hier nagenoeg niks van merken, de voorstellingen blijven gewoon doorgang vinden. De voorbereidende werkzaamheden zijn 30 juni 2014 van start gegaan en worden begin september afgerond.

Niet meer van deze tijd

Het pand van Concordia stamt uit 1902 en voldoet niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. Het binnenklimaat bijvoorbeeld is soms onaangenaam aangezien er geen (juiste) ventilatie aanwezig is. Strukton Worksphere past de gehele werktuigbouwkundige installatie aan, alsook de elektrotechnische en noodverlichtingsinstallatie. Ook verzorgt Strukton Worksphere de bouwkundige afwerking van de theaterzaal. Concordia investeert zelf in de specifieke gebruikerswensen.

Ook geschikt voor films

Na deze revitalisatie is de theaterzaal ook geschikt voor het vertonen van films. Zes avonden per week is de zaal beschikbaar als derde filmzaal, mede dankzij het nieuwe multifunctionele stoelenplan. Op andere momenten is er ruimte voor theater. Concordia wil ongeveer tachtig theatervoorstellingen per seizoen programmeren: een mix van eigen professionele programmering, samenwerkingen en verhuringen.

Overlastbeperking als kernwaarde verbouwing

Bijzonder is dat Strukton Worksphere deze opdracht mede heeft verworven door zijn plan van aanpak. Vooral de voorgestelde planning, de overlastbeperkende maatregelen en de integrale aanpak van installatie en bouw waren doorslaggevende factoren voor het Vastgoedbedrijf van Gemeente Enschede en Concordia. Overlastbeperking is de kernwaarde voor deze verbouwing.

“Ik vind het een prachtige uitdaging dit project voor Gemeente Enschede en Concordia te mogen realiseren. Het is voor ons een regelrechte logistieke uitdaging gezien de ligging van Concordia in de binnenstad en de voorwaarde dat de voorstellingen van Concordia gewoon door kunnen blijven gaan in de verbouwingsperiode. Bezoekers van Concordia en gasten van het naastgelegen restaurant en terras van Sam Sam ervaren zo weinig mogelijk overlast van ons! ”

Projectleider Wouter Beumer van Strukton Worksphere

De verbeteringen in de opgeknapte zalen zullen aan den lijve te ondervinden zijn vanaf eind september bij de aanvang van het nieuwe culturele seizoen. Concordia start het nieuwe seizoen met een benefietvoorstelling op zaterdag 27 september 2014. Aan dit evenement leveren diverse bekende artiesten en gezelschappen een artistieke bijdrage. De opbrengsten hiervan komen volledig ten goede aan Concordia’s theaterprogrammering.


Dit is een gezamenlijk persbericht van Concordia en Strukton