Nieuws

Strukton vernieuwt spoor op traject Leeuwarden-Stavoren

05 augustus 2014

Strukton Rail vernieuwt tussen 7 en 18 augustus 2014 in opdracht van ProRail ruim 7 kilometer spoor tussen Leeuwarden en Stavoren. Er zal 24 uur per dag met soms zeventig medewerkers gewerkt worden. Het werk maakt onderdeel uit van een grootschalige vernieuwing die dit jaar in het noorden van het land wordt uitgevoerd. Zo blijft het spoor ook in de toekomst betrouwbaar en veilig.

Vernieuwingstrein in actie 

Eerder deze zomer, van 20 juli tot 28 juli, werd door Strukton Rail al ruim 6 kilometer spoor vernieuwd vanuit Leeuwarden naar Harlingen. Met de vernieuwingsoperatie is ruim zes miljoen euro gemoeid. In totaal zullen op beide trajecten samen circa 21.000 nieuwe dwarsliggers, 32.000 ton nieuwe spoorstenen (ballast) en 12.000 meter aan nieuwe spoorstaaf worden aangebracht verdeeld over 13 kilometer spoor.

Werkzaamheden

Strukton Rail vernieuwt de ballast, dwarsliggers, spoorstaven, overwegbevloering en onderdelen van wissels. Om de klus zo snel, efficiënt en duurzaam mogelijk te klaren, zet Strukton Rail onder meer zijn vernieuwingstrein en kettinghor in. De vernieuwingstrein zal, rijdend met een snelheid van 300 meter per uur, de spoorstaven en dwarsliggers volautomatisch vernieuwen. De kettinghor graaft de oude spoorstenen (ballast) onder de dwarsliggers weg en transporteert deze naar een zeef. In de zeef wordt het bruikbare materiaal eruit gezeefd. De bruikbare ballast wordt samen met het nieuwe ballast teruggebracht in het spoor.

Vervangend vervoer

Om het werk veilig te kunnen uitvoeren rijden er geen doorgaande treinen op het spoor van Leeuwarden naar Stavoren van 7 tot 18 augustus. De werkzaamheden zijn in de vakantieperiode ingepland omdat er dan minder reizigers zijn. Vervoerder Arriva zet bussen in.