Nieuws

Strukton levert aandrijfsystemen voor nieuwe Cityval en Airval voertuigen Siemens

06 juni 2014

Strukton en Siemens zijn overeengekomen dat Strukton Rolling Stock de aandrijfsystemen gaat leveren voor de door Siemens nieuw te bouwen volautomatische Cityval en Airval lightrailvoertuigen. De eerste concrete opdracht die onder deze overeenkomst valt, betreft het leveren van de aandrijfsystemen voor de 19 nieuwe metrovoertuigen voor metrolijn b in de Franse stad Rennes.

Siemens Cityval and Airval voertuigen 

Strukton leverde eerder al tractieomvormers voor de renovatie van de bestaande volautomatische metrovoertuigen (VAL-voertuigen) in Chicago en Toulouse. Met de opdracht van Siemens komen daar ook nieuw te leveren voertuigen (Cityval en Airval) bij. VAL staat voor Véhicule Automatique Léger. De Cityval en Airval vormen de nieuwste generatie volautomatische VAL-voertuigen. Dit is een volledig automatisch, onbemand transportsysteem voor het vervoer van personen. Het werd als eerste zo’n dertig jaar geleden geïntroduceerd.

Aandrijfsystemen

De aandrijfsystemen die Strukton Rolling Stock aan Siemens zal leveren, bestaan uit de tractieomvormers en de tractiebesturing. Tractieomvormers zijn nodig om de spanning die een voertuig krijgt om te zetten naar de verschillende spanningen die het voertuig nodig heeft voor de aandrijving en de apparatuur in het voertuig. In het geval van de metro van Rennes komt de spanning uit de zogenaamde ‘derde rail’. Dat is een rail die dezelfde functie heeft als een bovenleiding bij een elektrische trein. De tractiebesturing zorgt voor de besturing van de omvormers.

“We zijn trots op deze opdracht en het feit dat wij onze hoogwaardige aandrijfsystemen aan Siemens mogen leveren. Siemens hanteert strenge kwaliteits- en selectie-eisen. Dat Siemens voor onze technologie heeft gekozen, onderstreept de sterke positie die wij de afgelopen jaren in de tractiemarkt hebben opgebouwd. Wij verheugen ons erop de Cityval en Airval voertuigen in de komende decennia te voorzien van hoogwaardige aandrijfsystemen.”

Martien Janse, directeur Strukton Rolling Stock

Metrolijn b in Rennes

De nieuwe 12,6 km lange metrolijn b in Rennes, de hoofdstad van Bretagne, telt 15 stations en loopt van het zuidwesten van de stad naar het noordoosten. Naast de 19 voertuigen levert Siemens voor deze lijn ook het spoor en de elektrische systemen, waaronder het Trainguard MT CBTC beveiligingssysteem, automatische perrondeuren, telecommunicatie- en videosystemen, het operationele controlecentrum en de onderhoudswerkplaats. De aandrijfsystemen die Strukton levert voor Rennes ondergaan vanaf medio 2016 een uitgebreid testprogramma. De metrolijn zal in 2019 operationeel zijn.

Strukton Rolling Stock

Strukton Rolling Stock, onderdeel van Strukton Rail, heeft een unieke positie in de wereld als het gaat om de ontwikkeling, productie en levering van aandrijfsystemen (traction converters), boordnetomvormers (auxiliary converters) en voertuigbesturingssystemen (TCMS). Strukton zet zijn standaardmodules in voor klantspecifieke oplossingen voor zowel de renovatie als nieuwbouw van treinen, trams en metro's. Meer informatie: www.struktonrollingstock.nl


Bron beeldmateriaal: Brochure Siemens Metrolijn b Rennes (2013)