Nieuws

Strukton kandidaatpartij voor aanleg spoorverbinding in Suriname

06 november 2014

Strukton Systems is kandidaatpartij voor de aanleg van een 29 kilometer lange spoorverbinding tussen de hoofdstad Paramaribo en het zuidelijk gelegen dorp Onverwacht. Strukton heeft een haalbaarheidsstudie uitgevoerd en wordt mogelijk ook de uitvoerende partij. Dit heeft de Republiek Suriname op 5 november tijdens een persconferentie bekendgemaakt. De aanneemsom bedraagt € 130 miljoen. Het is nog niet bekend wanneer de overeenkomst wordt getekend.

Suriname1 

De mogelijke opdracht behelst onder meer de aanleg van een dubbelspoors spoorverbinding, de bouw van acht haltes, zestien overwegen en de aanleg van een spoorbrug. Verder omvat het de levering van vijf dieseltreinen en het zorgdragen voor de opleiding van machinisten. De ambitie is dat de eerste reizigers met een jaar gebruik kunnen maken van het nieuwe openbaar vervoer.

Eerder heeft Strukton een haalbaarheidsstudie uitgevoerd naar de aanleg van de spoorverbinding. Ook de engineering voor dit traject is uitgevoerd, waaronder het in kaart brengen van bodemonderzoek, kabels en leidingen en de waterhuishouding.

“Als bedrijf streven we een veilig en betrouwbaar spoor na. De inwoners van Suriname willen we dit graag bieden. Strukton Systems heeft ruime technische kennis en ervaring op het gebied van railsystemen. We kunnen met onze expertise Suriname dan ook helpen bij dit grote project.”

Directeur Lex van Seventer van Strukton Systems


Comfortabele, snelle en frequente spoorverbinding

Met deze nieuwe spoorlijn krijgt Suriname een comfortabele, snelle en frequente spoorverbinding. Het zal de drukste weg van Suriname ontlasten, de verbindingsweg tussen Paramaribo en de nationale luchthaven, en zal daarmee bijdragen aan de vermindering van het aantal verkeersongelukken langs deze verkeersader. Het draagt tevens bij aan het verbeteren van de bereikbaarheid van gezondheidscentra en scholen. In de toekomst is het de bedoeling dat de spoorlijn wordt doorgetrokken naar de internationale luchthaven in Zanderij.

De opdracht in Suriname past bij de ambitie van Strukton om met een aantal specialismen de internationale markt te bedienen. In de markt railsystemen opereert Strukton al langere tijd op internationale schaal.