Nieuws

Start tweede fase vernieuwing spoorlijn Söderås

03 juli 2014

Strukton Rail gaat in opdracht van de Zweedse spoorbeheerder Trafikverket van start met de vernieuwing van de Söderås-spoorlijn in het Zweedse Skåne. Het grootste deel van het werk vindt plaats in 2015. De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van toegangswegen langs de spoorlijn gaan al in augustus 2014 van start.

bild 3 

De opdracht van Strukton betreft de tweede fase van een omvangrijke vernieuwing en reconstructie in drie fasen, die tot doel heeft de overwegen te beveiligen en de spoorwegcapaciteit te verhogen voor snellere en zwaardere treinen. Na voltooiing van de derde fase kunnen er meer passagierstreinen rijden op de Söderås-lijn en is er een betere treinverbinding met de grote steden in de regio. Al na de tweede fase kan het aantal goederentreinen door het bergachtige gebied in Hallandsåsen toenemen. Het project is belangrijk voor de regionale groei op korte en lange termijn.

Op 18 juni 2014 gaf de Zweedse minister van Infrastructuur, Catharina Elmsäter-Svärd, op het station van Billesholm het officiële startsein voor het project. Ze werd vergezeld door vertegenwoordigers van Strukton Rail, Trafikverket en de gemeente Bjuv. Ondanks het regenachtige weer werd de openingsplechtigheid druk bezocht door omwonenden die graag meer te weten wilden komen over de planning en oplevering van het project. Het project zal grote gevolgen hebben voor de omwonenden en de directe omgeving, zowel tijdens het project als erna, wanneer het vernieuwde spoor gereed is voor meer, zwaardere en snellere treinen.

Werkzaamheden Strukton Rail

  • Installatie van een nieuw seinhuis voor de bediening van de seinen en wissels langs de gehele Söderås-lijn
  • Vervanging van onbewaakte overwegen door beveiligde overwegen
  • Vernieuwing van de spoorstaven en ballast; aanleg van nieuw spoor tussen Åstorp en Teckomatorp
  • Bouw van een voetgangers- en fietserstunnel onder de spoorlijn in Billesholm
  • Renovatie van het spoorwegemplacement in Billesholm, met inbegrip van de uitbreiding van enkelspoor naar dubbelspoor. Dit onderdeel is tevens een voorbereiding op fase 3, waarin Billesholm een nieuw station krijgt
  • Bouw van een spoorbrug in Källs-Nöbbelöv
  • Bekabeling langs de gehele spoorlijn