Nieuws

Start afbouw overkapping IJ-zijde Amsterdam CS

28 februari 2014

Maandag 3 maart start de bouw van het laatste deel van de markante overkapping van Amsterdam Centraal Station. De kap wordt over het busstation geplaatst aan de IJ-zijde van de stad. De overkapping wordt 360 meter lang, 60 meter breed en 22 meter hoog. Hij is gemaakt van 1500 ton staal en 4500 glasplaten. Het laatste deel wordt nu gebouwd op de plaats waar de Noord/Zuidlijn onder het station loopt. De werkzaamheden vinden grotendeels in de avond en nacht plaats om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken.

2014_02_28 Foto bij persbericht KdagKAPOKTOBER2o_acc_overv 

De voorbereidingen van de bouw zijn al zichtbaar. De torens die nodig zijn om de uit 3 delen bestaande spanten te monteren staan er al. Langs de kade zijn de ‘voeten’ te zien waarop de spanten gaan rusten. Het grootste deel van de overkapping, 23 stalen spanten met glas, staat er al. Er moeten nog 6 spanten geplaatst worden. Voor de zomervakantie is de kap klaar, dan prijkt de tekst ‘AMSTERDAM’ op de IJ-zijde van het station. Het werk wordt uitgevoerd door de aannemerscombinatie Strukton/Hollandia.

De Ruijterkade afgesloten

Vanwege de afbouw van de overkapping moet het verkeer vanaf 3 maart tot medio mei rekening houden met afsluitingen van de De Ruijterkade in de avond en nacht. De kade zal van maandag tot en met vrijdag meestal afgesloten zijn van 20.00 uur s'-avonds tot 5.30 uur s'-ochtends. Op zaterdag en zondag is de kade dus geopend. Afsluitingen zijn met borden aangegeven. Voor fietsers en voetgangers blijft de kade toegankelijk, ook vanuit het stationsgebouw.

Vervoersknooppunt

Het markante busstation is onderdeel van een vernuftig vervoersknooppunt. Reizigers kunnen in de toekomst vanaf het busstation rechtstreeks per roltrap naar de eronder gelegen Noord/Zuidlijn. Het busstation krijgt na de zomer van 2014 zijn definitieve inrichting met 24 halteplekken, omroepinstallaties, informatieborden en banken. Met ingang van de nieuwe dienstregeling in december van dit jaar zullen alle bussen rondom Amsterdam CS er gebruik van maken.