Nieuws

SolaRoad in gebruik genomen

22 oktober 2014

Gisteren is het proeftracé van SolaRoad in gebruik genomen. SolaRoad is de eerste weg ter wereld die zonlicht omzet in elektriciteit. Op 12 november wordt het zonnefietspad officieel geopend door Minister Kamp. SolaRoad is ontwikkeld door TNO, Provincie Noord-Holland, Ooms Civiel en Imtech Traffic&Infra.

SolaRoad 

Wegdek dat energie oplevert

Het proeftracé van een kleine honderd meter bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter. In één rijrichting zijn zonnecellen aangebracht onder een geharde glazen toplaag van ongeveer 1 cm. dikte. De andere zijde heeft geen zonnecellen en wordt gebruikt om verschillende toplagen te testen. Hoeveel stroom het pad oplevert wordt de komende periode getest. Op termijn kan de zonnestroom uit de weg toegepast worden voor bijvoorbeeld wegverlichting, verkeersinstallaties, elektrische auto’s (die er overheen rijden) en huishoudens. Dit eerste stuk SolaRoad ligt in Krommenie, langs de N203, ter hoogte van de Texaco aan de spoorzijde (zie ook Google Maps).

Testperiode

Gedurende drie jaar worden diverse metingen en tests uitgevoerd om SolaRoad verder te ontwikkelen. De testen moeten antwoord geven op vragen als: Hoe gedraagt het zich in de praktijk? Hoeveel energie levert het op? En hoe is het om eroverheen te fietsen? In de aanloop naar de aanleg is het pad in het laboratorium getest zodat het voldoet aan alle (veiligheids)eisen voor wegdekken.

Officiële opening op 12 november

SolaRoad wordt op woensdag 12 november officieel geopend door Minister Kamp.

Meer informatie

Voor meer informatie over SolaRoad kijk op www.solaroad.nl.

Volg SolaRoad ook op:

 

 

Dit is een gezamenlijk persbericht van TNO, Provincie Noord-Holland, Imtech en Struktondochter Ooms Civiel.