Nieuws

Ophogen J.J. Ewellbrug A50

25 juli 2014

Van 28 juli tot en met 8 augustus voert Struktondochter Rasenberg Wegenbouw in opdracht van Rijkswaterstaat werkzaamheden uit aan de J.J. Ewellbrug in de A50 bij Veghel. De brug in Veghel wordt 1,2 meter opgehoogd. Zo kunnen grotere schepen (met 3 lagen containers) straks over de Zuid-Willemsvaart varen. Bedrijven en havens langs het kanaal zijn hierdoor beter bereikbaar.

Vanaf 28 juli zal Rasenberg Wegenbouw de rijbaan naar de J.J. Ewellbrug verhogen zodat de weg aansluit zodra de brug 1,2 meter is verhoogd. Vervolgens zal in het weekend van 1 augustus door Strukton Infratechnieken de brug worden opgevijzeld. De tien miljoen kilo wegende brug zal millimeter voor millimeter omhoog worden gekrikt. Hiervoor staan 72 vijzels onder de brug. In totaal zal het opvijzelen van de brug 22 uur in beslag nemen. Zodra de brug op gewenste hoogte is wordt het hoogteverschil met de pijlers definitief opgevuld met stalen ‘stoelen’ waarop de brug voortaan rust.

Opvijzelen brugdek A50Opvijzelen brugdek

 

Rasenberg Wegenbouw zal hierna de andere rijbaan ophogen zodat ook die kant van het wegdek van de A50 aansluit op de verhoogde brug. Voor het op hoogte brengen van de snelweg op de brug is tienduizend kuub zand nodig en tienduizend ton asfalt.

De brug leidt het verkeer op de A50 bij Veghel, waar dagelijks zestigduizend voertuigen dagelijks overheen rijden, over de Zuid-Willemsvaart en de provinciale weg N279. Het brugdek is 45 meter breed en 160 meter lang.

Verkeershinder

Weggebruikers krijgen te maken met verschoven en versmalde rijstroken en een weekendafsluiting. Verkeer moet rekening houden met extra drukte, omleidingsroutes en een langere reistijd. Zie ook de factsheet Grote verkeershinder A50 zomer 2014 of bekijk onderstaande video: