Nieuws

Nieuw spoor tussen Ommen en Mariënberg

29 juli 2014

Strukton Rail vernieuwt volgende week tussen Ommen en Mariënberg zeven kilometer spoor. Dat is nodig om het spoor in goede conditie te houden en te zorgen dat de treinen er veilig overheen kunnen blijven rijden. De vernieuwing start 4 augustus en duurt tot 11 augustus.

Vernieuwingstrein Leeuwarden juli 2014 

Het werk vindt plaats in opdracht van ProRail en is onderdeel van een groter plan, waarin 25 kilometer spoor op het traject Zwolle - Emmen wordt vervangen. Eerder deze maand is op dit traject door Strukton al tien kilometer spoor tussen Herfte (nabij Zwolle) en Mariënberg vernieuwd.

Machines

Verschillend materieel zal het spoor vernieuwen. Zo zal de Robeltrein 360 meter lange nieuwe spoorstaven aanvoeren langs het te vernieuwen spoor. Vervolgens zal de vernieuwingstrein volautomatisch de dwarsliggers en de spoorstaven vervangen. Weer een andere werktrein, de kettinghor, graaft de oude spoorstenen (ballast) onder de dwarsliggers weg en transporteert deze naar een zeef. In de zeef wordt het bruikbare materiaal eruit gezeefd. De bruikbare ballast wordt samen met het nieuwe ballast teruggebracht in het spoor.

Reizigers en omwonenden

Van 4 tot 11 augustus rijden er vanwege de werkzaamheden geen treinen tussen Ommen en Mariënberg. Arriva zet bussen in. Reizigers wordt geadviseerd voor vertrek informatie in te winnen, bijvoorbeeld op arriva.nl of ns.nl. Vanwege het werk zullen ook sommige overwegen gesloten zijn. Omwonenden zijn hierover per brief geïnformeerd. Om de hinder voor de reizigers minimaal te houden, vindt de grote vernieuwing plaats in vakantietijd.