Nieuws

Monitoringsysteem POSS in USA

15 september 2014

Eind juli 2014 heeft Strukton Systems het POSS wisselmonitoringsysteem voor het eerst in de USA in bedrijf gesteld. Het gaat om een pilot van een half jaar op het spoornet van de Canadian National (CN) Railway in Detroit. Twee wissels zijn aangesloten op het monitoringsysteem POSS. Na een halfjaar zal de pilot geëvalueerd worden en zal CN besluiten het systeem al dan niet aan te schaffen.

POSS-Detroit_news 

Wisselcomplex met een hoge belasting

Het wisselcomplex Moterm in Detroit, waar het monitoringssysteem is aangesloten, heeft een enorm hoge belasting. De passerende goederentreinen zijn vaak meer dan een kilometer lang, de containerwagons vervoeren twee lagen containers en de autowagons drie lagen auto’s. Aan de beschikbaarheid worden zeer hoge eisen gesteld, vanwege de grote hoeveelheden die per individuele trein vervoerd worden. Indien de treinen van pakketdiensten DHL en UPS vertraging oplopen, volgen hoge boetes.

Het wisselcomplex bestaat onder andere uit een overloopwissel met twee 1:15 wissels. De wissels worden aangedreven door robuuste wisselstellers. Dit gebeurt met een hulpstangenstelsel vanwege de lange tongenconstructie. Door de lage voedingspanning van 20 V DC is de stroomsterkte veel hoger dan bij Europese systemen. Dit maakt een dikke bekabeling nodig (ruim 20 mm2 per ader). Ook is de omlooptijd met ruim 10 sec. erg lang.

USA

Voor het in de markt brengen van POSS in de USA werkt Strukton Systems samen met het engineeringbedrijf RDG (Rail Development Group) uit Rochester. RDG reviseert onder andere wisselstellers, grendels en B-relais voor de grote Amerikaanse spoorwegmaatschappijen. Tijdens spoorwegbeurzen in Indianapolis (september 2013) en Nashville (mei 2014) hebben RDG en Strukton onder meer POSS gepresenteerd. Het systeem trok veel belangstelling.

POSS monitoring

Het door Strukton ontwikkelde monitoringsysteem POSS is inzetbaar voor de monitoring van rail assets zoals wissels, treindetectie, wisselverwarming en civiele objecten. Het wordt veel toegepast voor asset management. De monitoringgegevens worden op universele wijze gepresenteerd en zijn toegankelijk via internet. Experts kunnen de situatie van de gemonitorde assets vanaf elke gewenste plek online bewaken en gebruiken de data voor preventief onderhoud.

POSS is inmiddels het grootste wisselmonitoringsysteem in de wereld. Het monitoringsysteem houdt spoorassets in de gaten voor spoorbedrijven in onder meer Zweden, Denemarken, Nederland, Australië, Italië en Groot-Brittannië.