Nieuws

DanTysk levert eerste groene stroom aan Duitsland

08 december 2014

Een nieuwe mijlpaal is bereikt: offshore windpark DanTysk levert de eerste groene stroom aan Duitsland. De in totaal tachtig turbines van het windpark worden één voor één aangesloten en in bedrijf gesteld. DanTysk zal naar verwachting vanaf het voorjaar van 2015 volledig draaien en 400.000 huishoudens voorzien van duurzame energie.

DanTysk CSI130711_4540_bewerkt 

DanTysk ligt zo’n zeventig kilometer ten westen van het eiland Sylt en beslaat met zijn windturbines een gebied van ongeveer zeventig vierkante kilometer (7.000 voetbalvelden) in de Noordzee. Het offshore transformatorplatform, geleverd door de Strukton Hollandia JointVenture, bestaat uit drie lagen met onder andere een helikopterplatform, noodslaapverblijven, generatoren, besturingssystemen - het station wordt bestuurd vanaf het land - en twee transformatoren.

Transformatorplatform

Het transformatorplatform maakt de gewonnen windenergie geschikt voor gebruik en transport. De 288 megawatt die de tachtig windturbines opwekken, wordt omgezet van 33 kilovolt naar 155 kilovolt. Vervolgens wordt de energie via 108 kilometer aan kabels getransporteerd naar een schakelstation, waarna het aangesloten wordt op het Duitse elektriciteitsnet van energiemaatschappij Vattenfall. Naar verwachting zijn alle tests in het voorjaar van 2015 afgerond en is het windmolenpark gereed voor regulier gebruik.

Dit bericht is gebaseerd op een nieuwsbericht van DanTysk Offshore Wind GmbH. DanTysk Offshore Wind GmbH is een joint venture van Vattenfall (51%) en Stadtwerke München (49%).