Nieuws

Aftellen tot afzinken caissons bij Venetië

06 juni 2014

Over een dag is het zover: het eerste caisson in de Adriatische Zee bij Venetië wordt morgen, op zaterdag 7 juni, afgezonken. Op vrijdag 20 juni volgt het volgende element van de in totaal acht elementen. Strukton Immersion Projects is verantwoordelijk voor het opdrijven, transporteren en afzinken van de caissons. Meer dan een jaar wordt er aan de voorbereiding gewerkt.

Uitpompen laatste water drijvend caisson 

Voorbereidingen

Op dit moment is het team, bestaande uit 40 man, bezig met de laatste voorbereidingen van het afzinken. Afzinkexpert Peter van Westendorp vertelt: “De caissons zijn al een tijdje klaar en liggen rustig te wachten in het bouwdok. Enkele dagen geleden is het caisson opgedreven en naar haar tijdelijke afmeerlocatie gelierd. Hier wordt nu het caisson gereed gemaakt voor het afzinken, alle systemen worden gecontroleerd en het afzinkponton wordt over het caisson gevaren en de hijspunten worden vastgemaakt. Het eerste caisson slepen we morgenochtend in alle vroegte naar de afzinklocatie. Dan kan het afzinken beginnen.”

Op de millimeter nauwkeurig

De caisson moeten binnen een tolerantie van 10 millimeter worden geplaatst op een diepte van 23 meter. Peter van Westendorp: “Deze positionering dient uitgevoerd te worden in condities die niet altijd te vergelijken zijn met een vijver achter in de tuin. Golven tot 0,75 meter en stroming tot 1,25 meter per seconde zijn de omstandigheden waarmee rekening gehouden moet worden. Het totale systeem waarmee het caisson wordt afgezonken bestaat uit een 14-tal lieren die ervoor moeten zorgen dat het element op de juiste positie komt te liggen. Dit positioneren en de omstandigheden maken dat het zeer gecompliceerde en risicovolle operaties zijn. Ook al het duikwerk wat moet worden uitgevoerd bij relatief hoge stroom snelheden maken het totale afzinkproces zeer moeilijk."

Gevaartes

Ieder caisson weegt 21.000.000 kilo, een heel gevaarte om op zijn plek te krijgen. Vanuit het bouwdok wordt het caisson naar de lagune gesleept met sleepboten. Eenmaal op positie worden de lieren die het caisson en afzinkponton in positie houden gekoppeld. Hierna wordt door middel van de afzinklieren het caisson op de zeebodem (in de zinksleuf) geplaatst.

Meer informatie

Lees meer over het afzinken van de caissons bij Venetie of bekijk de film van het bouwdok:

2fPGUCX_Uu4