Binnenklimaat of energieverbruik? In één oogopslag!

Auteur: Tom Hissel

Geplaatst op: 25 november 2016

Tags: duurzaam, big data, energie, gebouw, technisch

Tom Hissel

Tom Hissel

Strukton Worksphere

De afgelopen vier jaar heb ik gewerkt aan een beheersysteem waarmee onze klanten in één oogopslag inzicht krijgen in hun gebouw.

Van mijn eigen huis wil ik graag weten hoeveel water ik verbruik, op welke temperatuur de verwarming staat, en hoe snel het warm wordt. Volgens mij willen onze klanten, die grote gebouwen beheren, dat ook. Voor hen ontwikkelden we een online platform waar je in één oogopslag ziet, hoe klimaat en energieverbruik ervoor staan in een gebouw.

De afgelopen vier jaar heb ik gewerkt aan een systeem waarmee onze klanten in één oogopslag inzicht krijgen in hun gebouw. Vergelijk het met je thermostaat thuis of het dashboard van je auto: je ziet meteen of alles werkt zoals het hoort. De nodige data krijgen we binnen via PULSE Connect. Alle technische installaties zijn via sensoren met het gebouwbeheersysteem verbonden: pompen, ketels, ventilatoren, koelmachines, de wko-installatie, alles dat een metertje heeft. Met elkaar levert dat een enorme bak aan data op. Maar onze klanten willen niet overspoeld worden door al die informatie: ze willen op één wijzertje zien of hun gebouw comfortabel en energiezuinig is.

Tom Hissel

Eén overzicht op scherm

Klanten reageren enthousiast, ze hebben nu overzicht. Zeker voor onze ESCo- en PPS-klanten met wie we energieprestatiecontracten hebben van 10 tot 20 jaar lang, werkt ons systeem efficiënt. Als in het weekend een ketel of luchtbehandelingskast zomaar aanslaat, zie je dat meteen voor je neus, op het scherm. Ons team kan die instelling op afstand bijregelen, daar hoeft geen techneut voor langs te gaan. Je komt er nu ook direct achter als er een component stuk is, niet pas na een half jaar bij een onderhoudsronde.

“We zijn op het punt dat we meer klanten aankunnen. Kom maar op!”

Nu verder uitrollen

Ik kan heel veel verschillende analyses maken met deze data: je kunt comfortklachten uit het logboek, temperatuurgegevens en CO2 normen combineren en monitoren. Of real-time heel beknopt en toegankelijk op schermen in het gebouw laten zien hoe warm het is en hoeveel energie elke etage verbruikt. Nu het platform goed ontwikkeld is, kunnen we het makkelijk inzetten voor nieuwe klanten die meer comfort en minder energieverbruik willen in hun gebouw. We zijn op het punt dat we meer klanten aankunnen. Kom maar op!

Alles aansluiten, meten en dan ingrijpen op afstand

Met de klant maak ik eerst een plan: waar ligt de focus? Energiebesparing, meer comfort, levensduurverlenging of optimalisatie van het onderhoud? We verzamelen allerlei detailspecificaties: hoeveel ketels hangen er, zijn er koelmachines, is er een WKO-installatie? Hoe zijn die op elkaar aangesloten en hoe moet het werken? Daarna sluiten we alles aan. We kunnen alle klimaatsystemen verwerken die in Nederland op de markt zijn. Meetpunten en gebouwen verschillen, dus het kan een behoorlijke puzzel zijn. Als ik aan een nieuw gebouw begin, ga ik vaak eerst een dag langs op locatie. Samenwerken met de technische mensen op locatie vind ik belangrijk; we kunnen goed gebruik maken van elkaars vakkennis. Zo lossen we samen die complexe puzzels op. Soms moeten er sensoren of metertjes bijgeplaatst worden of moet je iets via een omweg berekenen.

Alle meetpunten worden gecodeerd. Wij zorgen voor beveiligde dataopslag. Via onze interface stellen we alles in en maken we de rapportages. De klant krijgt een eigen account en kan op het online platform precies zien wat hij wil monitoren.

Heel vet

Ik heb aan de TU Eindhoven Duurzame Energietechniek gestudeerd, met als afstudeerrichting energiebesparing in gebouwen. Heel vet dat je er bij Strukton dus middenin mag staan bij het opzetten van zo’n innovatief platform en met een enthousiast team.

Ook op één wijzer zien of uw gebouw comfortabel en energiezuinig is?